Древните гърци наричали Месопотамия (превежда се като Междуречие или Двуречие) земите, разположени между величествените реки Тигър и Ефрат. Тази област се простирала от планините на Армения на север до Персийския залив на юг. На запад граничела със Сирийската степ, а на изток – с планинските възвишения на Западен Иран. Благодарение на разливите на Тигър и особено на Ефрат, подобно на тези на Нил в Египет, по тези земи с богата почва, възникнала една от най-древните цивилизации. Реките били особено важни не само като източници на влага, необходима за развитие на земеделието, но и като транспортни канали, свързващи Месопотамия със съседните страни. Програмата, която предлагаме на Вашето внимание, има за цел да Ви запознае със  земите на Северна Месопотамия, и по-специално със бита и културата на първите християни-сюряните, които в началото на нашето столетие са прокудени в по-голямата си част от своите хилядолетни земи.

8 дни/7 нощи 09.04.2022 - 16.04.2022

 

1 ДЕН /09.04.22./

СОФИЯ –МАРДИН  

Среща на Аерогара София в 9:40 . Кацане в Мардин в 18:05.  

Трансфер до хотел Zinciriye 4*  Свободно време. Нощувка.  

2 ДЕН /10.04.22./

МАРДИН

Закуска. От 9.00 ч посещение на Касимие Медресе – изключителен  архитектурно-инжинерен обект, най-голямата сграда на Пътя на коприната, подслонявала керваните и служела за  университет до разпадането на Османската империя. Екскурзия до Дара. Посещение на манастира Дейрул-Зафаран – “Ватикана“ на сюряните - първите християни (около 1 милион разпръсати по света). Съграден е през 493-та година от братята архитекти Техеодори и Теходари и до 1937-а година остава център на сюрянитската религия. В подземията на манастира се намира древен  сводест  храм на почитателите на слънцето. Преди време тук е имало 25 монаси, а сега са само трима. Продължаваме за древния град на Дарий - Дара. Скали с издълбани в тях дупки, останки от причудливи градежи разказват антични легенди. На това място от 5 век преди Христа е процъфтявал античният град Дара. В миналото той е бил важно място в Горна Месопотамия. Кръстен е на персийския цар Дарий.  След победата на Александър Велики над персите,  регионът преминава под господството населевкидите. По-късно е завладяван последователно от римляните, партите, византийците, сасанидите и арабите, а накрая е включен в турските територии. Посещение на Цистерната /Зиндани/. На връщане в Нусайбин посещение на Църквата „Свети Яков“. Свободно време. Нощувка.

3 ДЕН /11.04.22./

МАРДИН

Закуска . Еднодневна екскурзия до Мидят.

От 9.00 ч еднодневна екскурзия с местен екскурзовод Посещение на величествения манастир „Св. Гавраил” („Мор Габриел”). Той е смятан за втория по святост сред православните християни в света. Първият разбира се, е в Ерусалим. Основан е още през 397-а от Св. Самуил и св. Симеон. Цялостната му реставрация завършва през 1997 г. и сега грее в пълния си блясък  потънал в зеленина. Има поверие, че ако човек 7 пъти дойде в него, става хаджия. Св. Гавраил (Габриел) пристига в него през 7-и век и това е големият разцвет за манастира. В този си вид всъщност той е от 1619 година. В Манастирът е действащ и в него има 14 монахини, 4 монаха и 1 епископ. Посещение на Стария град в Мидят - Столицата на сюрянитите  с невероятно красиви  православни църкви. Сюрянитите са прекрасни бижутери и чудесни винари. Сюрияните - една почти непозната православна христянска общност все още живее в сърцето на Анадола в Турция. Общността съществува още от I век, успоредно с тази на коптите и арамяните. През IV век те се заселват в тогавашната северна Месопотамия и основават своите първи манастири. Езикът им е семитски , той е много близък до арамейския - езика на Исус Христос.  По пътя обратно посещение на старинно сирийско село до град Савур.

Завръщане в Мардин. Туристическа обиколка на стария град : Църквата  Mor Behnam; Чаршията. Основан още от времето на Великия потоп в Мадрин освен минарета се извисяват и кръстове, има улици, останали от римляните, сгради във византийски стил, златарски работилнички, в които филигранни гиздила творят сирийци. Наричат Мардин каменния град. Старата му част е разположена на хълм и къщите са накачулени една върху друга. Под еркерите му криволичат пасажи, някои доста стръмни. Чувстваш се като в невероятен музей на открито. Не случайно тази част от близо 900-хилядното селище е обявена за исторически и културен резерват, под защитата на държавата са  старите конаци и е забранен строежът на нови жилища. Тук в мир и разбирателство в атмосфера от 16 век  живеят хора от различни религиозни общности; чаршиите замайват от стоки и аромати. В тях все още се шият самари, медникарите са приведени над блестящите на слънцето съдове, ухае на леблебии – най-хубавите се приготвят  в Мардин.

Свободно време. Нощувка.

4 ДЕН /12.04.22./

МАРДИН - ДИАРБАКЪР

Закуска. 9.30 ч напускане на хотела. Разглеждане на Зинчирие медресе. От 10.00 ч посещение на археологическия музей на Мардин. Тръгване за Диарбакър. Настаняване в хотел НОВОТЕЛ Диарбекир 4* . Малка почивка. Обиколка с местен екскурзовод на Диарбакър - неофициално  градът се счита за столица на Турските Кюрди. Всички говорят на родния си език , знаят и турски, но в Диарбакър, който е над 1 млн. души население, кюрдите са 90%. Паркът, където е бил бившият затвор в Диарбекир с „Българската порта“, където нашите затворници през робството са били изпращани; Древната крепост, старият квартал Сур, затворен между крепостните стени; Дворецът Артуклу , Чифте Хан /Борса хан/, Голямата джамия.  Свободно време. Нощувка                                            

5 ДЕН /13.04.22./

ДИАРБЕКИР (Диарбакър) –  УРФА

Закуска .В 9.00 освобождаване на хотела Отпътуване за Урфа. По пътя посесещение на Древния град на пророка Шуайб; градовете на стария завет – Харан и Согматар. Харан е едно от най-интересните места в югоизточна Турция, споменат още в Библията и е на около 5000 години. Къщите са с форма на трули, има ги  само на три места в света – в Харан, в Дамаск и в Италия (Арбелобело). В града стърчат руините на най- древния храм, останки от джамия, но по-интересни са разкопките на най-древния ислямски  университет в света и древна крепост останала от нумаридите. Привечер настаняване в хотел Alahan 4 *.  Пешеходна разходка из старата част на града и разходка до езерото с рибите. Свободно време. Нощувка.

6 ДЕН /14.04.22./

ЕДНОДНЕВНА  ЕКСКУРЗИЯ В РАЙОНА НА УРФА – ЛЮЛКАТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ– АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПАРК НЕМРУТ- АДИАМАН

Закуска. В 9.00 тръгване от хотела за  Древния град -  Гьобекли тепе – кота нула на човешката цивилизация. Връщане в хотела и свободно време за посещение на Стария Базар. В 14.00 отпътуване за Немруд - Археологическия парк Немрут, прочут с гигантските  глави издялани от камък. Немрут е в списъка на културно-историческото наследство на ЮНЕСКО. По пътя фото пауза на най-големия мост над Ефрат. На връщане спирка в Адиаман и свобдно време за вечеря. Късно вечерта връщане в хотела. Нощувка.

7 ДЕН /15.04.22./

УРФА-ГАЗИАНТЕП

Закуска. В 9.00 ч тръгване за Газиантеп. Посещение музея на Мозайките /Зеугма/ в Газиантеп.  Настаняване в хотел Парк Дедеман 4*. Свободно време . В 16.00 тръгване за стария център на Газиантеп. Свободно време за пазар. Връщане в хотела. Нощувка.

8 ДЕН /16.04.22./

ГАЗИАНТЕП-СОФИЯ

Закуска. Свободно време. Има възможност за посещение на МОЛЛ.  Трансфер в 11.30 ч до Аерогара в Газиантеп за полет в 14.55. . Пристигане в София в 20.35

 

Цена на ранни записвания до  15.02.22. – 1829.00 лв. на човек в двойна или тройна стая. След 15.02.22. -  1909.00 лв

Доплащане за единична стая -  265.00 лв.

Минимален брой записани - 10 туристи. При по-малко записани цената се преизчислява.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • Доплащане за мед.застраховка помощ при пътуване за лица над 65 г – 7.00 лв, 75 г – 17.00 лв.
  • Застраховка отмяна на пътуване
  • PCR тест /ако се изисква/
  • Бакшиши – 20 Eвро
  • Разходи от личен характер 

УСЛОВИЯ ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ:

  • При сключване на договор депозит – 700.00 лв.
  • Остатъкът се заплаща 14 дн. преди пътуване

 

СИМ-Травелс не носи отговорност за промяна в разписанието на авиокомпанията.

Забележка: Програмата не се препоръчва за хора с ограничена подвижност.

Туроператор „СИМ- Травелс” ООД е застрахован по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма в ЗД Евроинс АД  със застрахователна полица „Отговорност на туроператора” №065 0000178/004 до 21.05.2022.

Почивка на Занзибар

Нова година в Кападокия

Почивка на Сейшелите

Почивка в Кабо Верде

Почивка в Доминикана

Нова година в Прага

Почивка в Мексико

Уикенд Рим

8 Март в Италия

Нова година в Гърция

Уикенд във Виена

Почивка в Кения

Сафари в Кения

Пазар в Одрин

Нова година в Сицилия

Месопотамия

Узбекистан

Пилигримски тур

nasamnatam logo